A cukorbetegségről

Ma a világon több mint 300 millió embert fenyegethet a cukorbetegség veszélye, a 20-79 éves korú cukorbetegek éves kezelési költségei a világon eléri a 153 milliárd USA-dollárt (IDF adatok). A Diabétesz Atlasz nevet viselő jelentés a kilátásokat tekintve a jelenlegi tendenciákra alapozva 2025-re a mai 194 millió csaknem duplájával, 333 millió cukorbeteg emberrel számol világszerte. Ezt a becsült adatot alapul véve a jelentés szerint 2025-re, azaz 21 év múlva a cukorbetegség kezelésére fordított összeg a világon elérheti a 213-396 milliárd dollárt.

A cukorbetegség népgazdasági terhe Magyarországon is jelentős. Ma kb félmillióra becsüljük a cukorbetegek számát, pontos statisztika nincsen. Ebből kb. 150 ezer ember diétázik, kb. negyedmillió tablettá(ka)t szed és kb. 130 ezer cukorbeteg használ inzulint. Valószínűleg még közel félmillió embert érint a cukorbetegség előszobájának is nevezhető állapot, a csökkent glükóztolerancia állapota valamint az, hogy sok cukorbeteg lehet rejtve, mert nincs a betegsége diagnosztizálva. Ez azt jelenti, hogy ha egy szokásos reggeli vagy ebéd után megmérnék ezeknek az embereknek a vércukor szintjét, akkor az már kóros lenne. Ezért óriási a jelentősége annak, hogy tudatosítsuk a társadalomban azt, hogy a cukorbetegség nem egy enyhe lefolyású betegség, hanem végzetes kimenetelű szív- és érrendszeri betegség, amennyiben a kockázati tényezőket nem kezeljük megfelelően.

A korán felismert vércukor-anyagcsere zavar megfelelő kezelésével viszont képesek vagyunk elérni céljainkat: javítani a betegek életminőségén, csökkenteni a szív- és érrendszeri morbiditási, mortalitási kockázatot. Szűrőprogramokat kell indítani, hogy idejében felismerjük a vércukor-anyagcsere eltérést. A diagnosztizálás után a betegnek élete végéig megfelelő, hatásos kezelést kell kapnia. E folyamat sikeres működéséhez szükséges a mainál hatékonyabb szűrőprogramok létrehozása és lebonyolítása, a betegek mainál nagyobb tömegeit kezelni tudó egészségügyi ellátó rendszer létrehozása.

Ma már Magyarországon is elérhetők azok a korszerű gyógyszerek, amelyekkel hatásosan lehet kezelni a cukorbetegséget, nem győzve hangsúlyozni a diéta és a megfelelő, egészséges életmód fontosságát. A legkorszerűbb tablettákkal és az úgynevezett analóg inzulinokkal ma kettős a célunk: hatásosan kezeljük a cukorbetegséget és ugyanakkor a betegek számára olyan életminőséget biztosítsunk, ami a lehető legjobban megközelíti az egészséges embertársaik életminőségét. Ezekkel a gyógyszerekkel ma már ez nem utópia, hanem nagyon is létező valóság.