A cukorbetegség kezeléséről

A kezelés célja a korai és késői szövődmények megelőzése, a panaszmentesség biztosítása. Nincs két egyforma cukorbeteg, mindenféle kezelést egyénre szabva kell alkalmazni. Figyelembe kell venni a beteg lehetőségeit, életmódját, kísérőbetegségeit, gyógyszereit és esetleges szövődményeit. A diabétesz kezelésének alapja a megfelelő egyéni diéta. Ha ez az alap hibás, akkor nem érheti el hatását a legjobbnak tartott tablettás, vagy inzulinkezelés sem. Ma már a legkorszerűbb gyógyszerekkel (legújabb típusú tabletták, analóg inzulinok) elérhető egy, az egészséges emberek életminőségét megközelítő/elérő életvezetés. Nagyon sok a tévhit például az inzulinkezeléssel kapcsolatban a társadalomban. Pedig ez a leghatásosabb kezelési forma és a korszerű inzulinféleségeknek és beadóeszközöknek köszönhetően ma már ez korszerű, kötöttségektől sokkal inkább mentes, mint mondjuk 1-2 évtizeddel ezelőtt.

Szövődmények

A szövődmények azért alakulnak ki, mert a magas vércukorszint károsítja a kis- és nagyereket. Hangsúlyozni szükséges, hogy a komplikációk megjelenése nem törvényszerű. Ma már több, sok ezer beteg adatait feldolgozó vizsgálat bizonyította, hogy a megfelelő szénhidrátháztartás elérésével a szövődmények megelőzhetők illetve lassíthatók. A cukorbetegséggel kapcsolatos látásromlás/vakság, érszűkület/végtagamputáció, szélütés, szívinfarktus, veseelégtelenség, idegkárosodás kialakulása a megfelelő kezeléssel megelőzhető. Kialakult szövődmények esetében pedig a jó vércukorcukoranyagcsere segíthet a további romlás lassításában, megállításában.

Összefoglalás

A cukorbetegség – azon belül is a járványszerű terjedésért felelős 2-es típusú cukorbetegség – egy súlyos, halálos szövődményekkel járó megbetegedés. Nagyon sokat tehetünk a megelőzés érdekében, ha jobban odafigyelünk életmódunkra: helyesen táplálkozunk/nem hízunk el, rendszeresen mozgunk, nem dohányzunk. 40 éves kor felett évente legalább egyszer érdemes megmérni a vércukorszintet, legfőképp akkor, ha a rizikófaktorok közül több is megvan. A betegség korai felismerése és a megfelelő kezelés szintén elengedhetetlen feltétele annak, hogy elkerüljük a fenyegető szövődményeket.