Lábápolási tanácsok

Lábtorna

1. Talpait helyezze a talajra és lábujjait hajlítsa be, majd feszítse felfelé. Mindkét oldalon egyszerre, tíz alkalommal.

2. Sarkát helyezze a talajra és lábfejét bokában feszítse felfelé, majd helyezze a talajra. Ezután sarkát emelje fel és lábujjait tartsa a talajon. Mindkét oldalon egyszerre tízszer.

3. Sarkait helyezze a talajra, majd lábfejét emelje fel, mint az előbbi gyakorlatban, de oldalt kifordítva helyezze a talajra. Ügyeljen rá, hogy sarka mindvégig a talajon maradjon! Mindkét oldalon egyszerre tízszer.

4. Az első gyakorlatot ismételje meg, ám ezúttal a lábujjait tartsa a talajon, és a sarkát emelje meg és helyezze le oldalt.

5. Emelje föl a lábát és nyújtsa ki térdben. A levegőben feszítse hátra, majd lefelé a lábfejét. Felváltva a két oldalon tízszer.

6. Nyújtsa ki az egyik lábát a talajon, emelje fel és feszítse hátra lábfejét, majd helyezze vissza a talajra. Felváltva végezze a gyakorlatot a két oldalon. Végezze az előző gyakorlatot mindkét lábbal egyszerre.
Nyújtsa ki mindkét lábát és nyújtva emelje fel, majd lábfejét feszítse hátra, ill. lefelé. Ezután végezze a gyakorlatot a két oldalon, összesen tízszer.

7. Nyújtsa ki az egyik lábát majd emelje fel. Körözzön bokájával befelé és kifelé, majd írjon számokat vele a levegőbe, végül helyezze a talajra. Felváltva végezze a gyakorlatot a két oldalon, tízszer.

8. Helyezzen az egyik meztelen talpa alá egy újságlapot, majd lábujjaival gyűrje össze. Apró papírdarabkákat próbáljon az újságra lábbal ráhelyezni és így gyűrje össze. Mindkét oldalon egyszerre végezze a gyakorlatot.

Lábápolási tanácsok

A lábujjakon a körmöt mindig vágjuk egyenesre, és nem túl mélyen reszeljük le: ezt leghelyesebb a lábfürdő után megtenni. Vigyázzunk nehogy körömsérülést okozzunk.

Hordjunk állandóan cipőt, hogy a lábak sérülését így elkerülhessük. Lehetőleg bőrcipőt hordjunk, mely elég széles és a lábujjak számára elegendő mozgástér van.
Minden nap húzzunk friss zoknit, lehetőleg pamut, cérna vagy frottír anyagból, mert ez nedvszívó. A lábizzadás elősegíti a gombásodást, ezért a műszálból készült zoknik kedvezőtlenek.

Gumicipőt csak átmenetileg (sport, eső) hordjunk, mert akadályozhatja a láb “légzését”. Gondoljunk arra: a bajt jobb megelőzni, mint gyógyítani! Ha lábon sebet vagy bőr-elszíneződést, vagy egyéb elváltozást észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Minden nap mossuk meg a lábunkat, vagy vegyünk lábfürdőt langyos szappanos vízben (illatosított szappant ne használjunk, előnyösebb a színszappan, illetve gombafertőzés esetén a Lubex, valamint bütyök esetén a mosakodókenőcs).

A lábunkat alaposan szárítsuk meg a lábujjak között is tiszta kendővel. Nézzünk utána, hogy lábunkon vannak-e hólyagok, sebek vagy horzsolások, illetve bőrelszíneződést nem észlelünk-e. Ne hagyatkozzunk arra, hogy érzünk-e valahol fájdalmat!

Száraz bőr esetén a lábfejre és a lábszárra alkalmazzunk naponta kétszer lábápoló krémet, a vastag szaru-réteggel borított helyekre pedig “bütyökkenőcsöt”. A bütykök olyan helyen fordulnak elő, melyek nyomásnak vannak kitéve. A bütyök-képződés tulajdonképpen a nyomás elleni védekezés a szervezet részéről.